torsdag 21. januar 2010

Forsvar uførepensjonen!

Å bli ufør innebærer en stor forandring, et stort tap og faktisk også en sorg.
Man mister sin yrkesidentitet, som i vårt samfunn er svært viktig. Når noen spør hvem man er / hva man gjør, så tenker de på lønnsarbeid. Å være helsearbeider eller lærer er eksempel på slik yrkesidentitet.
Videre mister man sin faglige identitet. Man er ikke lenger verne- pleier med spes.ped. eller for eksempel spesiallærer.
For å gå enda videre, så mister man også fellesskapet i arbeids- kollegiet. For mange er et slikt fellesskap en stor del av ens sosiale nettverk. Uten denne biten står en ganske ribbet tilbake.
Når man så i tillegg får en betydelig inntektsreduksjon, og det føles mindre verdt å motta trygd enn inntekt som lønn for innsats, så burde de fleste klare å forstå at overgangen til uføretrygd er stor og dramatisk.

Hver enkelt som blir ufør finner sin egen måte å leve med de ovenforstående problemstillinger. Mange klarer å finne positive løsninger, men det er også en del mennesker som ender opp med dårlig selvbilde, depresjon og opplevelse av å i samfunnssammenheng være mislykket.


NOU 2007: 4 Ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre behandler stønadsordninger og ytelser m.v. under Folkestrygden.
Denne utredningen skal etter planen behandles i Stortinget våren 2010. Uførepensjon er videre en viktig del av den offentlige tjenestepensjonen, og endring av den blir sansynligvis også tema i neste tariffoppgjør.

Her ser dere hvilke endringer som er foreslått i utredningen. Sakset fra Rødt Nytt nr. 09 2009, s.3:

1. Fra trygd til midlertidig stønad
Stønaden blir midlertidig og skal hele tida revurderes. Dette er allerede begynt. 40 prosent av de nye som får uføretrygd, før tidsbegrensa uførestønad, innvilga for ett til fire år. Dette skal bli regelen. Stadig nye søknader, behandling og venting kjennes som trakassering.
2. Slutt på pensjonistskatt for uføre
Man skal ikke lenger betale skatt som pensjonist, men som yrkesaktiv. Mange vil tape mye på det. Muligheten for ekstra inntekt blir mindre. Taket senkes fra 72 000 til 15 000 kroner.
3. Lavere alderspensjon for uføre
Utvalget: “Uføre bør, på samme måte som yrkesaktive, kunne akseptere en viss nedgang i inntekten ved overgang til alderspensjon.”
4. Innføring av levealdersjustering
Uføre skal rammes av den allerede vedtatte “levealderjusteringa” for pensjonister. Den går ut på at hvis ditt årskull ventes å leve lenger i framtida enn vanlig er i dag, skal pensjonen din bli lavere hvert år. Den skal smøres utover på flere år. Regjeringa sier at du kan kompensere for dette ved å jobbe lenger. Men uføre kan ikke bare “jobbe litt lenger”.
5. Slutt på behovsprøvd barnetillegg
Forsørgere med lav inntekt kan nå søke om et behovsprøvd barnetillegg. Det skal reduseres med 3000 kroner måneden hvis du har to barn og ei inntekt under 190 000 i året.
6. Lavere ytelser for deltidsansatte
Hvis du har jobba deltid, tvungen eller frivillig, får du i dag en større andel av tidligere lønn som uføretrygd, enn hva en med heltid får. Det er fordi en som har hatt deltidsjobb, også trenger mat og strøm. Utvalget mener at deltidsarbeid er frivillig, og vil avvikle dagens ordning.
7. Ikke lenger legen som avgjør
I dag spiller legens vurdering en sentral rolle for om du får uføretrygd eller ikke. Utvalget vil at legenes rolle skal bli mindre, fordi de for ofte opptrer som talspersoner for pasienten, som de kjenner. I stedet skal legen bare gjøre ei “funksjonsvurdering”, Nav-kontoret skal bestemme, og det skal vurdere den uføres arbeidsevne.


NOU 2007: 4 har vært ute til høring. Partier og organisasjoner har kommet med sine høringsuttalelser. Mange, særlig på venstresiden, går heldigvis imot de nye forslagene som NOU 2007: 4 ("Uføremeldingen") fremlegger. Se for eksempel Rødt sin høringsuttalelse.


Det står likevel igjen å se hva som kommer til å skje, men vi må ikke gi opp, men kjempe til siste slutt for en verdig uførepensjonsordning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar